Днес официално беше открито хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ \"Козлодуй\". То може да съхранява безопасно над 5000 касети с радиоактивен материал.

Днес официално беше открито хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ \"Козлодуй\". То може да съхранява безопасно над 5000 касети с радиоактивен материал. Реално, обаче хранилището ще започне работа от април следващата година, след като бъдат издадени всички разрешителни от агенцията за ядрено регулиране.

Новото съоръжение струва около 70 милиона и половина евро. Парите са осигурени от  Международния фонд \"Козлодуй\", който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Цели 50 години хранилището може да съхранява отработеното ядрено гориво. Вентилацията в хранилището е енергонезависима.

През последните 2 години централата не е организирала извозване на отработено ядрено гориво към Русия, тъй като имало намерения таксите за съхранение да бъдат увеличени. Новото хранилище ще поеме всички касети от четирите затворени реактора. Те ще заемат около 1/5 от обема му, а до проектния си срок 5-ти и 6-ти ще генерират малко над 1000 касети.

За повече информация, вижте видеото.