Министър Сергей Игнатов изключи възможността за изтичане на предварителна информация за матурите. Зрелостниците обаче имат съмнения както за това, че е възможно изтичането на информация, така и в обективното оценяване на изпитите...

Матурата по български език и литература е подготвена в 12 милиона варианта и ще бъде избрана на тото принцип, обясни във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов.


Той изключи възможността за изтичане на предварителна информация за матурите. Зрелостниците обаче имат съмнения както за това, че е възможно изтичането на информация, така и в обективното оценяване на изпитите.


12-те милиона варианта на матурата по български език и литература ще се завъртят в 5 часа сутринта във вторник.


\"Сега всичко е в компютъра, всички възможни варианти като модули - първи, втори, трети въпрос - 8 модула и някой от журналистите ще натисне копчето и ще ги завърти\", обясни Игнатов.


На въпрос \"каква е гаранцията, че няма да има предварително изтичане на информация\", той отговори:\"„Имате ли гаранция, ако отидете и сега пуснете фиш в тотото, че ще познаете числата, пък дори да съм шефът на тотото и ви дам комбинация, тя ще се падне ли. Същото е\".


Повечето зрелостници разчитат на самоподготовка с примерните тестове, разпространени в интернет. В един от сайтовете, например, има 13 варианта на теста по български език и литература. За зрелостниците не е ясно и как се формират критериите за оценяване.


\"След като минат матурите се издава заповед на министъра и тя определя на базата на средното ниво в страната\", обясни министърът.

 

Подробности гледайте в \"Календар\" от 19 часа.