Батак за първи път ще почете паметта на новопрославените баташки мъченици. Убитите по време на Априлското въстание стотици безименни деца, жени и мъже преди месец бяха канонизирани от Българската православна църква за светци.

Батак за първи път ще почете паметта на новопрославените баташки мъченици. Убитите по време на Априлското въстание стотици безименни деца, жени и мъже преди месец бяха  канонизирани от Българската православна църква за светци.

С  тържествено шествие по централната улица в града ще бъде посрещната тази вечер иконата на светите баташки мъченици. След което литийното шествие ще се оправи към площад \"Освобождение\", където ще бъдат изнесени от историческата църква-костница „Света Неделя\" мощите на мъчениците за всеобщо поклонение. По-късно над 300 свещеници ще отслужат празнична вечерня. Тържествата ще завършат със заря- проверка. 

На следващия ден в църквата на специален подиум, в изработена дърворезбена позлатена кутия, ще бъдат поставени мощите на светите мъченици за поклонение. Непосредствено до саркофага с мощите ще бъде поставена и иконата на светите страдалци.