Собствениците на апартаменти масово отказват да платят за изготвянето на технически паспорт на сградите, в които живеят. Припомняме ви - срокът за издаване на документите е до 2014-та година, а средният разход за домакинство според специалисти е над 1000 лева.

Собствениците на апартаменти масово отказват да платят за изготвянето на технически паспорт на сградите, в които живеят. Припомняме ви - срокът за издаване на документите е  до 2014-та година, а средният разход за домакинство според специалисти е над 1000 лева.

Ако съседите не платят, започват трудностите за тях - законът предвижда, ако не съберем парите доброволно, общината да плати на фирма, която да извърши обследването, а след това да си търси парите от нас по съдебен път. Освен това, ако някой в блока иска да продаде апартамента си няма да може да го направи без този документ. Наредбата на регионалното министерство важи не само за нас редовите граждани, но и за сградите на институциите. Срокът за тях изтича тази година. 

Проверихме колко от ключовите обекти в държавата имат документа.

На \"Дондуков\" 1 нямат технически паспорт, както и на \"Дондуков\" 2. Оказва се, че и НС няма технически паспорт. От Министерския съвет, Президентството и Парламента ни обясниха, че предстои да изберат фирма, която да извърши обследване и да издаде необходимите документи.

С технически паспорт се похвали Столичната община. Сградата им на \"Московска\" 33 е получила документа срещу внушителната сума от над 35 хиляди лева. Междувременно в \"Здравей, България\" столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че дава 2 седмици на хората от блока с падналия парапет да укрепят терасите си. Припомняме ви - в края на миналата седмица млад мъж почина, а 2 жени все още са болницата, след като паднаха заедно с парапета от третия етаж.

Собствениците от входа не са се събирали след инцидента, за да обсъдят какви мерки ще вземат, за да укрепят балконите си.