Евродепутатът води кампания за отпадане на сложната, тромава и скъпоструваща процедура по легализация и признаване на дипломите. Тя е задължителна за желаещите да започнат работа в държавната администрация. От този проблем потенциално са засегнати между 20 - 30 000 хиляди български студенти в Европа.

\"Много ме притеснява, че след като съм завършил реномиран университет в страна-членка на ЕС някой български чиновник ще оценява качеството на образованието ми\". С тези думи Ивайло Калфин, лидер на делегацията на българските социалисти в ЕП, обобщи недоволството на завършилите европейски университети младежи, които се сблъскват с редица абсурди при признаване на дипломите им в България, съобщиха от офиса на евродепутата.

 

Днес сутринта Калфин отиде лично в Националния център за информация и документация (НАЦИД), за да се информира какво трябва да направи, за да бъде призната магистърската му степен по международно банкиране от Университета в Лофбъро, Великобритания. Понастоящем Калфин ползва магистърската си диплома от УНСС. От разговорите на евродепутата с Ваня Грашкина, изпълнителен директор на НАЦИД и младши експерт Люба Иванова стана ясно, че много повече време отнема процедурата по легализацията, превода и заверката на дипломите, предшестващи процедурата в НАЦИД.

 

Евродепутатът запозна служителите с решението на Съда на ЕС от 2008 г., според което приемащата страна членка няма правото да проверява основата, на която дипломата е била издадена. Въпреки това се оказа, че, за да бъде призната дипломата му в България, той трябва да представи до 9 документа и 7 копия от тях. Освен оригинала на дипломата, която Калфин предвидливо беше донесъл, е необходимо да си набави дипломно приложение с броя часове, хорариума и оценките. По данни на евродепутата полагането на необходимите два апостила и нотариални заверки върху двата документа струват 160 паунда, т.е. 350 лева.

 

Според изчисленията му един току-що завършил студент трябва да плати общо 500-600 лв. за легализиране, преводи и заверки на документите си и да се подготви за дълги месеци чакане. Калфин не скри учудването си и когато разбра, че според наредбата трябва да предостави и дипломата си за средно образование като доказателство, че е имал право да се запише в чуждестранния ВУЗ: \"Защо експерт трябва да преценява годен ли съм бил да следвам, след като за това вече се е произнесъл университет в Лофбъро?\"

 

Евродепутатът си взе разпечатано заявление, което ще попълни, за да започне признаването на дипломата му. Той води кампания за отпадане на сложната, тромава и скъпоструваща процедура по легализация и признаване на дипломите. Тя е задължителна за желаещите да започнат работа в държавната администрация. От този проблем потенциално са засегнати между 20 - 30 000 хиляди български студенти в Европа, макар че броят на стигащите до НАЦИД е в пъти по-малък. Евродепутатът предлага сегашната процедура да отпадне и да бъде заменена единствено с проверка на истинността на дипломите в регистрите на съответното висше училище. /БГНЕС