Все повече българи минават през манипулацията, защото според някои изследвания тя намалява риска от онкологични и венерически заболявания.

Обрязването вече не е запазена територия само за последователите на Юдаизма и Исляма. Все повече българи минават през манипулацията, защото според някои изследвания тя намалява риска от онкологични и венерически заболявания. За новата тенденция съобщи в Разград майсторът сюнетчия Лютфи Мехмед. Той беше в града, за да извърши ритуално обрязване на 120 деца от целия регион в местната джамия.

Според Лютфи Мехмед интересът към обрязването сред българите се зародил преди 3-4 години.

Лютфи Мехмед по образование е фелдшер. Изучавал е изкуството на сюнета или обрязването в Турция. Той прилага местна упойка и използва специален електрически инструмент, с който интервенцията  е безкръвна.

Родителите на малчуганите признаха, че са дошли в храма, защото не им е по възможностите да платят за манипулацията в лечебно заведение. Там услугата струвала 300 лв.

Някои от момченцата ронеха сълзи от притеснение още преди да са минали процедурата. Всички до едно плачеха след края й.  Татковците пък отсякоха, че навремето обрязването е било много по-болезнено, но такъв е пътят към възмъжаването.