Езикът трябва да обединява, да преодолява бариери, да ни прави по-единни, а не да ни противопоставя, заклеймява, поясни президентът...

Този политически език, който сега доминира, който е на мода - езикът на омразата, на агресията трябва решително да бъде оставен назад в миналото, на най-високия рафт. Това заяви президентът Георги Първанов след участието си в тържеството на СУ \"Св. Климент Охридски\" по случай 24 май.

\"Затова трябва да се чуват позициите на българските авторитети, на хората на науката, на културата, на всички онези, които знаят и могат\", каза той. 24 май е все така ентусиазиран, красив и светъл празник, продължи президентът.


\"Разбира се, има и ново съдържание - както виждате търсят се нови форми и акценти. В прочетеното днес от акад. Антон Дончев, от чутото от проф. Илчев, от проф. Стефанов, доц. Янева, от писателя Петър Караангов има един акцент, една нишка, която навсякъде се долавя и това е разбирането за езика\", посочи Георги Първанов.

И обобщи тезите им с фразата: \"Език свещен на моите деди!\" Език, който да обединява, да преодолява бариери, да ни прави по-единни, а не език, който противопоставя, заклеймява, не слово като оръжие за масово поразяване, поясни той.


Не очаквайте от мен да проповядвам революция в този ден, но казаното от проф. Илчев днес наистина заслужава да бъде чуто от всички политици и държавници. /БГНЕС