След като дълги години ТУ-154 возеше първият партиен и държавен ръководител на социалистическа България, сега ще забавлява гмуркачите край Варна...

Самолетът на Тодор Живков кацна за последно - на морското дъно. След като дълги години ТУ-154 возеше първият партиен и държавен ръководител на социалистическа България, сега ще забавлява гмуркачите край Варна.

 

След 4 години планиране в ранни зори днес, в синхрон с всички екоизисквания, правителственият ТУ-154 отплава от морската гара за последния си курс. Самолетът на Живков се превърна в учебен център за водолазите и атракция за ентусиастите.

 

Заради риска за хората, нито един водолаз не беше допуснат да наблюдава потапянето на самолета от под водата. Първите спускания бяха стриктно планирани, а самолетът на Живков потъна по-бързо от планираното.

 

Не е толкова лесно обаче да стигнем до самолета на Тодор Живков – ако искаме да се върнем във времето, трябва първо да станем сертифицирани водолази.

 

Хората, които потопиха самолета, помолиха да обясним на всички заинтересовани – материалът не става за скрап. Няма да го приемат в нито един пункт за желязо, така че всички опити са излишни.