Над 50 кандидат гурбетчии цяла сутрин чакаха пред гръцкото консулство в града обещания автобус, с който трябваше да заминат на работа в южната ни съседка. Такъв обаче така и не дойде...

Нарастващата безработица у нас принуждава все повече хора да търсят работа в чужбина. Често обаче зад примамливите оферти с добро заплащане се крият измамни схеми. Поредната е от Пловдив. Над 50 кандидат гурбетчии цяла сутрин чакаха пред гръцкото консулство в града обещания автобус, с който трябваше да заминат на работа в южната ни съседка. Такъв обаче така и не дойде.


Мечтата на този студент да спечели малко пари това лято, като замине на работа в Гърция, му донесе само разочарования. Неговото име дори попадна в полицейския списък сред 50-те измамени, желаещи да започнат сезонна селскостопанска работа в южната ни съседка.


Тази оферта към всички измамени отправила българката Марияна Йончев. В сайт за работа тя се представила като служителка на трудовата борса в град Каламата. С кандидат гурбетчиите разговаряла по интернет.


50 от тях превели в банковата й сметка над 4 хиляди лева, за да им издаде работни карти. На останалите казала да бъдат в 7 сутринта пред гръцкото консулство в Пловдив, откъдето със специален автобус всички щели да заминат за южната ни съседка.