До вчера таксата за леки коли и микробуси беше 12 лева. От днес тя вече официално е 4 лева. За всички останали превозни средства таксата се запазва, както досега...

От днес ще плащаме три пъти по-малко, ако искаме да преминем с кола през Дунав мост. Намалението обаче е само от страна на нашите власти - тоест, ако се движим в посока Румъния.

 

До вчера таксата за леки коли и микробуси беше 12 лева. От днес тя вече официално е 4 лева. За всички останали превозни средства таксата се запазва, както досега.

 

И ако за шофьорите промяната ще спести доста разходи, за държавата може да ограничи приходите. Само за денонощие по моста, който свързва страната ни с Румъния, преминават близо 900 автомобила.

 

По-малкият размер на таксите означава, че в хазната ще влизат 7000 лева по-малко на ден. За цяла година, възможните загуби се изчисляват на 2 милиона лева. 

 

Само за миналата година от таксите митническите служители на Дунав мост са попълнили бюджета на Агенция пътна инфраструктура с близо 28 милиона лева.

 

Реалните прогнози са по-скоро този размер на приходите да се запази, тъй като се очаква по-ниските такси да привлекат и повече коли по Дунав мост.

 

Сега шофьорите са в очакване на още една добра новина - освен таксите, да се намалят и огромните дупки по цялото протежение на съоръжението.