Въоръжени със специален уред за измерване на интензитета на магнитното поле с доцент Лилков виждаме как показанията му се покачват колкото повече крачим в тази посока, затова продължаваме за да видим откъде идва лъчението...

Как стои въпросът с антените на мобилните оператори. Можем ли да сме сигурни, че те не застрашават здравето и как да проверим това.


Оказва се, че да разчитаме, че при поставянето на всяка антена са правени замервания и оттогава нищо не се е променило, не е достатъчно.


Въоръжени със специален уред за измерване на интензитета на магнитното поле с доцент Лилков виждаме как показанията му се покачват колкото повече крачим в тази посока, затова продължаваме за да видим откъде идва лъчението.


При допустима норма 10 микровата на квадратен сантиметър засякохме пет и половина пъти повече. За всеобщо успокоение – на въпросното място се помещава студентски радиоклуб и от подобни единични антени на фасадите на сградите, такива стряскащи показания по принцип не следват. 


Дали обаче, като ги виждаме така близо и така много, това означава заплаха за нас.


Вместо сега ние да търсим РИОКОЗ да направи замерване на някоя антена, Общината би могла да въведе постоянен контрол с мониторингови станции като тази. Опитът на физиците дотук показва, че в повечето случаи изводите ще са успокояващи като този.