Според него тя разчита, че социалистическата партия или ДПС, или пък и двете, ще стигнат до извода, че сами не могат и евентуално ще влязат в играта като нейна подкрепа, което би означавало сигурно участие на финала...

Меглена Кунева е центристки кандидат и затова има огромни проблеми за класиране на втори тур, но никакви проблеми след това да победи. Това прогнозира в \"Здравей, България\" социологът Андрей Райчев.


По думите му за сравнение евентуален самостоятелен кандидат на БСП, няма никакъв проблем да се класира на втори тур, но след това не може да бие. Ако Кунева стигне до втори тур, е сигурният президент на България, категоричен е Райчев.


Според него тя разчита, че социалистическата партия или ДПС, или пък и двете, ще стигнат до извода, че сами не могат и евентуално ще влязат в играта като нейна подкрепа, което би означавало сигурно участие на финала. Другото, което интересува Кунева е, как да накара Бойко Борисов да не участва срещу нея. Защото единственият, който може да я победи на втори тур, е Борисов, обобщи социологът.


Кандидатурата на Кунева беше съвсем очаквана, смята Татяна Буруджиева, политолог. Кандидатът трябва да е изключително честен и откровен с хората. Меглена Кунева поне от два месеца се появява интензивно по медиите, което никога не е случайно за един политик. Можеше съвсем спокойно още от самото начало да обяви. Когато искаш да си граждански кандидат, би трябвало да излезеш, да заявиш намеренията си и след това да водиш преговори с партиите за подкрепа, анализира Буруджиева.


Колегата й Румяна Коларова, припомни реакциите на политиците, според които тази кандидатура се обявява малко преждевременно, защото \"нервите й не издържали\". Логиката на демократичните избори обаче е колкото се може по-рано да станат ясни кандидатурите, коментира Коларова.


Мнението на политиците коренно се различава от мнението на обществото. В страните с развита демокрация традицията е доста по-рано да се обявяват лицата, за които избирателите ще гласуват, каза социологът Мира Радева.