С този документ всички страни, през чиято територия ще минава газопроводът, се ангажират да подкрепят изграждането му...

България подписа политическото споразумение за газопровода \"Набуко\", на официална церемония в Турция. С този документ всички страни, през чиято територия ще минава газопроводът, се ангажират да подкрепят изграждането му.


Идеята на проекта е да доставя природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток за европейските пазари.
България е междинна спирка на два големи енергийни проекта – руският \"Южен поток\" и европейският – \"Набуко\". И според двата проекта пътят на природния газ до Европа преминава през територията на нашата страна.


Защо за Европа е толкова важно изграждането на \"Набуко\"? Идеята на тръбата е да подсигури енергийната независимост на контитента от Русия, която към момента държи основен дял от доставките на природен газ за Европа.


Че континентът има нужда от алтернативен маршрут за транзита на природен газ стана ясно след газовата криза през 2009 година, когато Русия спря доставките на синьо гориво на запад за близо месец, заради спорове с Украйна.


Какви са ползите за страната ни от проекта? Отново – енергийна сигурност и преимуществени цени на природния газ, като държава, през която тръбата минава.


Проектът в цифри: бъдещият газопровод ще е с дължина около 3 300 км, 412 км от които на българска територия. Капацитетът на съоръжението е 31 млрд. куб. м.