От областната управа по земеделие и селско стопанство съобщиха, че след направените лабораторни анализи, заболяването било установено при четири броя едър рогат добитък и при едно дребно рогато животно...

Няколко случая на заболяване от антракс по животните са установени в района на българо-турската граница, в село Йени Кадън, Одринска област.

От областната управа по земеделие и селско стопанство съобщиха, че след направените лабораторни анализи, заболяването било установено при четири броя едър рогат добитък и при едно дребно рогато животно.

Заболелите животни били унищожени според санитарните изисквания. В селото е въведена 15 дневна карантина. Извършва се дезинфекциране на всички обори и ваксиниране на животните. Жителите на селото също са посетили местните здравни заведения, за да се прегледат, тъй като антраксът се предава и на хората.

Кметът на селото Ахмед Джебеджи казва, че санитарните органи забранили влизането и излизането на животните от селото. Той обаче посочи, че през населеното място преминават ТИР-ове, натоварени с добитък, които може да са пренесли заразата.

Според санитарните власти, в съседните селища няма болни животни, но въпреки това е установен санитарен контрол. / Информацията е на БНР.