Докторът е обвинен в застрашаване на националната сигурност на Либия.

Български лекар се размина на косъм със съдбата на медицинските сестри в Либия. Д-р Атанас Кръстев е прекарал два и половина месеца в либийския затвор \"Джудейда\" по обвинение, че шпионира срещу Джамахирията. Арестуван е заради подозрителни снимки в компютъра му. 

Доктор Атанас Кръстев завършва Медицинския университет в Пловдив. Заминава за Либия преди години и малко по-късно е назначен за завеждащ ортопедичното отделение на болницата в град Мсалата. Освен в професионален, животът му се е усмихнал и в личен план. Според споделеното от Атанас Кръстев в социалната мрежа, на 10 ноември миналата година, той се е оженил за Боряна Велева. 

Само 5 месеца по-късно обаче младото семейство е изправено пред първото голямо препятствие в живота си.

На 7-ми март автомобилът на Атанас Кръстев е спрян за проверка от либийските власти. Двайсет дни по-късно той е отведен за справка в полицията, а домът му в Триполи е бил претърсен, разказаха от външно министерство. От жилището му са иззети папки, документи, карти и CD-та. Според либийските власти, конфискуваните материали говорели, че доктор Кръстев иска да дискредитира режима на Кадафи.

Атанас Кръстев е арестуван, а жена му Боряна е в напреднала бременност.  Медикът е обвинен в застрашаване на националната сигурност и опит за подкопаване на държавното управление на Либия.

След дискретни и внимателни преговори, дипломатите ни успяват да измъкнат доктор Атанас Кръстев от затвора. В 4 ч. тази нощ д-р Кръстев, съпругата и дъщеричката му са изведени от Либия и в момента се намират в Тунис, разказаха от външно министерство. Очаква се младото семейство да се прибере в България утре.