Месечната такса в село Имренчево е два лева, събира се успоредно с получаването на пенсиите...

Преди две години в \"Календар\" ви разказахме за първата в страната ни селска здравна каса. Оказа се, че въведената от жителите на преславското село Имренчево нова здравна система работи безотказно.


Месечната такса е два лева, събира се успоредно с получаването на пенсиите. Със събраните пари хората плащат на фелдшер, който два пъти седмично е в селото на разположение на всички.


Простата на пръв поглед здравна система се оказва изключително ефективна, разказват пациентите и в Имеренчево. Правим аналог с другата здравна система.


Преди дни 71-годишната Пенка Ангелова получава бъбречна криза. Внучката й повикала Спешна помощ от Велики Преслав. Отказали да пратят линейка и отишли сами.  Дежурният медик поискал пари за това, че й премерил кръвното.


Едва изчакали следващия ден, когато идва фелдшерът. Превърнали една от стаите в къщата в болнична.
Преди време една от лекарските практики във Велики Преслав останала свободна, а заради натовареността на останалите джипита много пациенти в селата останали без личен лекар.


За тези, които не си плащат здравната вноска от два лева, има цени за различните манипулации. Според хората обаче фелдшерът почти никога не ги е вземал. Категорични са, че тяхната здравна система е много добра. Готови са да споделят опита си с други села, в които от години не е стъпвал лекарски крак.