Дебатът беше предизвикан от политическа партия \"Атака\".

Оказа се, че освен времето и политиката е пари. Буквално това доказаха днес депутатите. Повече от 4 часа те спориха дали паричната субсидия, която получават от нас - данъкоплатците, трябва да остава при всеки депутат или да стои в партийните каси.

Разгорещеният дебат беше предизвикан от желанието на \"Атака\" да промени текстове в закона за политическите партии.

С промените \"Атака\" поиска да ограничи изтичането на пари от партийната си каса към независимите депутати. С този казус хората на Волен Сидеров се сблъскаха, след като четирима от техните депутати станаха независими. Сидеров изчисли, че докато са били в \"Атака\" всеки от тях е носил на година по 200 хиляди лева държавна субсидия. Гневът му се насочи към Камен Пенков, потвърдил че вече с гласа си ще брани идеите на КБ.

Опитът на \"Атака\" да внесе яснота в партийното финансирани подкрепиха от \"Синята коалиция\" и ДПС, които също преди време се лишиха от свои депутати, които преминаха в редиците на независимите.

\"Атака\" и ДПС поискаха финансовият министър да каже към кои партии са заявили принадлежност независимите депутати и дали за това получават пари.

Опозицията дори прикани ръководството на ГЕРБ да каже дали получава пари от субсидиите на независимите депутати. Нито един от управляващите не взе участие в спора. Но при вота точно с гласовете на всички от ГЕРБ промените бяха отхвърляни. И парите останаха при независимите.