Автобусите вече ще минават по няколко технически прегледа през годината.

Инспектори от ДАИ са спрели от движение 26 автобуса, а на шофьорите на 255 са съставили актове за технически неизправности. Припомняме ви, че от началото на седмицата започнаха масови проверки на пътническите превози, заради инцидента с автобуса на автомагистрала \"Тракия\", при който загинаха осем души.

Проверени са 1885 автобуса, като най-честите нарушения са непреминати годишни технически прегледи, спукани стъкла и спирачни дискове, износени гуми и пропуски в документацията.

Нарушенията трябва да бъдат отстранени в най-кратък срок. Но за да се избегнат инциденти като този на автомагистрала \"Тракия\", автобусите вече ще трябва да  минават технически преглед не два, а няколко пъти в годината, а шофьорите да се  подлагат на обстойни медицински прегледи, както и да имат необходимия опит и брой часове, за да излязат на пътя.

До края на годината ще бъде въведена и онлайн система, при която инспекторите на ДАИ ще следят в реално време какви технически прегледи се извършват в сервизните бази  и достатъчно компетентни ли са автомонтьорите.