Причината е, че се въвеждат нови правила за хранене, които трябва да са факт от 15 септември...

От 15 септември ще плащаме по-висока такса за детските градини. Причината е, че се въвеждат нови правила за хранене. Плодовете и зеленчуците трябва да изместят солта и захарта в детското меню.


Новите правила за хранене във всички детски градини, лагери и домове за деца се въвеждат, за да се намали на затлъстяването.


От 15 септември децата ще хапват по пет пъти на ден. В дневното меню ще има поне един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и месото.


Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда и просо. Децата до 5 години ще хапват поне по 300 грама плодове и зеленчуци на ден, а до 7 - по 350 грама.


Месото ще бъде без видими мазнини, сухожилия и кости, а птичето - без кожа. В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета и наденици с високо съдържание на сол и мазнини. 


Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на тях рибата ще присъства по-често. Тортите и шоколадите ще присъстват на масата само 2 пъти седмично.


При неспазване на новите изисквания детските заведения ще търпят глоби от 500 до 5 хиляди лева. Все още обаче не е ясно с колко точно ще поскъпне таксата  за градините заради новите правила.