Рибарите уверяват, че ако морските дарове са пресни и не прекаляваме с яденето, няма да имаме стомашни проблеми

За какво да следим, когато слагаме морска храна на трапезата си? Рибарите уверяват, че ако морските дарове са пресни и не прекаляваме с яденето, няма да имаме никакви стомашни проблеми.


Доверяваме се на съветите на Веселин, защото той има близо 20-годишен опит в отглеждането и консумацията на миди. Най-важното, което трябва да разберем, когато поръчаме морските деликатеси в ресторанта, е от каква ферма са извадени. Малко от нас обаче си правят труда да разпитват. Отчасти, защото рискът да ни излъжат е твърде голям.


След като мидите се извадят от морето могат да престоят най-много четири дни при температура от 3 до 5 градуса.


Ако мидите, а и всяка друга морска храна е прясна, няма причина да се притесняваме от стомашни проблеми. Просто трябва да консумираме умерено - правило, което важи за всеки вид храна.


Ще се изненадате колко начина има за приготвяне на миди. Няма храна, с която да не могат да се смесят заради неутралния си вкус.


Морската храна е една от най-полезните. Когато ядем риба обаче, трябва да се стремим тя да е прясна. В момента, например, е трудно да попаднем на такава. Заради високата температура на водата, морската храна първо се охлажда, а чак след това може да се приготви. малко по-спокойни можем да бъдем, ако предпочитаме сезонните риби. Според веселин българите ядат твърде малко морска храна. За сравнение той даде пример с Китай, където 98% от трапезата идва от океана.


През 1992 година, когато той е започнал да се занимава с миди, морските дарове на българската трапеза са били едва 2%.