Защо правителството реши да увеличи вдовишките пенсии броени месеци преди изборите?

Зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в НС – Светлана Ангелова, отказа категорично да има някаква връзка между увеличението на вдовишките пенсии и изборите. Тя припомни, че опонентите на ГЕРБ от предишното правителство не са увеличили нито минималната работна заплата, нито доходите, нито социалните придобивки през първите 2-3 години на своето управление, а през последните 2 години и особено през 2009-та година, което е било пагубно за държавния бюджет.

Депутатът от \"Коалиция за България\" – Драгомир Стойнев критикува политиката на управляващата партия: \"Декември месец никой не очакваше, че ще има увеличение на доходите на българските пенсионери. От опозицията заявявахме многократно, че е необходимо на хората да им се помогне в тежката икономическа криза. Тогава ГЕРБ не предприеха никакви действия. Сега най-накрая, точно преди изборите, ГЕРБ се сетиха, че има и хора в тази държава. Точно преди изборите се сетиха, че има и майки, които протестират, а те протестират от една година. ГЕРБ решават да им опростят лихвите.\"

Светлана Ангелова заяви, че този \"жест\" от страна на правителството не е считан за дискриминация, тъй като управляващата партия не оправдава тези майки и не казва, че те не са нарушили закона.

Тя допълни, че миналата година ГЕРБ са предложили промяна на текста от закона, за да бъде той по-ясен и по-точен.

Въпреки това, и двамата гостуващи в студиото на \"Здравей, България\" бяха категорични, че опрощаването на лихвите на майките не е решение на проблема.

Има неправилно тълкуване на закона. Не може да се гледа на майките като на врагове. Ние поначало нямаме  национални приоритети. Демографския проблем може да бъде един национален приоритет. Не може ГЕРБ да казват \"ние мислим за майките\", а в същия период се увеличи периода, върху който се изчислява обезщетението за майчинство. Това заяви депутатът Драгомир Стойнев и допълни – \"Не може да пестите от майките. Вие водите социална политика само преди изборите\".

Ако в 6-месечен срок с влизане на измененията, които се предлагат в Кодекса за социално осигуряване, майките, за които е установено, че са нарушили разпоредбите на чл. 53, ал. 4, платят главницата по задължението, ще им бъдат опростени лихвите.

Тези майки, които досега са внесли парите към НОИ, ще могат в продължение на една година с искане до НОИ да получат обратно лихвите. Най-вероятно лихвите ще бъдат получени до 2 месеца след подаване на искането.

Относно актуалната тема, свързана с отказа на Светлана Ангелова да стане шеф на НОИ, тя заяви следното в студиото на \"Здравей, България\": \"Не е важно какво ще бъде името на новия управител на НОИ, по-важно е този човек да има пълното доверие и подкрепа от всички институции и от парламентарната група на ГЕРБ. Снощи на изпълнителна комисия аз подадох оставка,. Имайки предвид ситуацията, която се разви и за мен е по-важно да остана в парламентарната група, където имам подкрепа\".