За да се кандидатства за помощ при финансирането – първо блокът трябва да създаде сдружение...

Как да санираме жилището си на половин цена обясни министърът на благоустройството Росен Плевнелиев на жителите на един софийски блок.

Препоръките и изводите за всички, които искат да направят жилището си енергийно ефективно, обобщи екип на \"Календар\".

Между 3 и 5000 лева ще струва на апартамент санирането, поясни Плевнелиев. Това обаче са само половината от парите, нужни да санираме жилището си. Останалата част се поема от държавата. За своята вноска тя разполага общо със 64 милиона лева.

За да се кандидатства за помощ при финансирането – първо блокът трябва да създаде сдружение. В него трябва да влязат поне 62% от жителите. След това всеки собственик трябва да си приготви 500 лева - нещо като депозит, че няма да се откаже от сделката с държавата.

Така наречените проджект мениджъри ще организират всички огледи и изследвания, които са необходими, за да започне същинската работа.

Ако изследването на министерството покаже, че вече направената изолация не отговаря на стандартите, семействата ще могат да си направят нова, също на половин цена. За тези, които нямат между 3 и 5000 лева ще има облекчени кредити към търговските банки.