Повечето заведения в морските курорти наемат такива...

Повечето заведения в морските курорти наемат така наречените викачи. Това са хората, които ни спират на тротоара и ни убеждават да посетим даден ресторант или кафене. Докъде обаче стигат правата им и защо след като има наредба да не напускат територията на заведението никой не ги санкционира.

 

Германките Аника и Каролин вече втора седмица почиват в Слънчев бряг. Споделят, че често от различни заведения излизат на улицата и не просто ги канят, но и почти насила ги принуждават да влязат вътре, въпреки забраната на община Несебър от началото на лятото.

 

 „Е, ние само раздаваме флайъри, нито ги дърпаме, нито нищо. Аз не мога да разбера защо ни обвинявате, че от нас зависи сезона. Има други хора, които насила им дават плодове и други глупости и ги дърпат. Ние просто си правим реклама на заведенията.\", споделя Стоимен, който не е само викач, но и управител на ресторант.

 

„Бил съм на места, където са много по-агресивни и неприятни. Тук обикновено само ти показват добри оферти и си говорят. Не ме дразнят.\", разказва чуждестранен турист.

 

 

Повечето хора, които канят клиенти в заведенията, твърдят, че не са в нарушение на наредбата, защото всъщност собствениците били наели голяма част от пешеходната алея, която се намира в района.

 

Все пак проверихме, дали и ние можем да си наемем част от пешеходната зона в курорта, за да се рекламираме. От акционерното дружество „Слънчев бряг\" ни обясниха, че не можем. Не е разрешено и за собствениците на ресторанти. Иначе от община Несебър отчитат, че няма глобени за нарушаването на забраната викачите да напускат заведенията си. По регламент, санкциите варират от 2 до 50 лева.