Купували ли са луксозни джипове служители от земеделското министерство?

На първата страница на вестник \"Република\" на 13-ти септември излезе публикация със заглавие \"Не ви ли е срам, министър Найденов?\". В статията пише, че над 4 млн. лева от парите на данъкоплатците са похарчени от подчинените на земеделския министър Мирослав Найденов за луксозни джипове, закупени межди 2008-2011 г.


\"Статията е тенденциозна и е направена с цел да провокира общественото мнение. Тя не отговаря на истината. Аз нарекох това спекулация и търсене донякъде на сензация\", реагира първоначално земеделският министър. 


2008-ма година наистина са закупени високопроходими автомобили, които са оборудвани като противопожарни автомобили за нуждите на Агенцията по горите (ДАГ), заяви министър Найденов в студиото на \"Здравей, България\". Той потвърди, че тогава в действителност са били похарчени почти 4 милиона лева.


\"Това какво е ставало през 2008-ма година – аз не отговарям. Няма да критикувам моите предшественици, защото тези пожари, които се случват в момента и бързата реакция става благодарение на същите противопожарни автомобили. Тази сделка си е заслужавала, защото българските гори са нямали такива автомобили, а са разчитали само на стандартните противопожарни коли, които са по-големи и не могат да достигнат понякога до огнищата на пожарите. Това е инвестирано правилно и аз не ги критикувам\", увери Мирослав Найденов.


От както аз съм министър, в централата на Министерство на земеделието не е закупен нито един автомобил.
От 2009-та година до момента Агенцията по храните са закупили само един автомобил – Тойота Ланд крузер. Имаше епидемия от шап и Европейската комисия отпусна средства в размер на 4 млн. и 100 хил., които да отидат за оборудване, транспорт, дезинфекционни машини и лабораторно оборудване по отношение на борбата с шап. Този джип е осигурен със средства на Европейския съюз и ще бъде за мисии по охрана на границата от шапната епидемия. Това заяви още земеделският министър.


На въпроса дали има от какво да се срамува, министърът заяви, че не се срамува.


Редно ли е било да бъдат дадени 160 хил. лева за тази Тойота Ланд крузер според Мирослав Найденов, с какво и как трябва да се хранят децата в детските градини и училищата, както и ще има ли наказани за убийствата на делфини в Черно море – вижте във видеото.