Защо ЕС отложи приемането на България в Шенген и какви са шансовете страната ни скоро да влезе в зоната?

Вчера Европейският взе много важно решение за България. Заради гласовете на две държави-членки на Европейския съюз и на Шенген – Холандия и Финландия, се отложи приемането на България в шенгенската зона.


\"Това не бива да ни позволява да не виждаме нещата такива, каквито са. От отказа  на Финландия и Холандия, тяхното противопоставяне, разбрахме, че не е придружено със сериозни аргументи. Освен техническите критерии, които са били валидни за всички влезли преди нас, те намесват аргументи, които в крайна сметка нямат нищо общо с това, което се е случило с всичкио станали страни, влезли в шенгенското пространство преди нас\", заяви евродепутатът Мария Неделчева.

Тя допълни, че за нея това остава по-скоро като негативния сигнал, който дава няколко индикации – криза на доверието в Европа, съмнения в доверието в България и Румъния, както и за вътрешнополитически проблеми и в Холандия, и във Финландия.

Илияна Йотова подкрепи мнението на Мария Неделчева, че няма нищо фатално в отлагането на приемането на България в Шенген, но допълни, че въпреки това новините са много лоши и че това е бил най-лошият възможен вариант. Според нея, сякаш всеки път намираме някаква формулировка, за да успокояваме сами себе си.


\"Аз бих предпочела вчера Холандия и Финландия да бяха казали \"да, ние налагаме вето\", защото когато едни държави налагат вето, по силата на европейското международно право, те трябва да кажат защо го налагат ясните и точни аргументи. И не само това, когато налагаш вето, ти го налагаш за определен период, а след това има някаква развръзка\", аргументира мнението си Илияна Йотова. \"Не получихме нито график кога пак ще се занимаваме с Шенген, нито кога ще има решение\", допълни още тя.

На въпроса дали България е виновна за това решение, или Холандия и Финландия са виновни, Мария Неделчева заяви, че всяка държава има своя глас и оттук нататък не можем да кажем коя държава е виновна. Тя категорично заяви за \"Здравей, България\", че България е готова да влезе в Шенген.

Какво заяви още евродепутатите по темата и какви мерки трябва да предприеме България – вижте във видеото.