Празникът се отбеляза в град Троян и в село Орешак и продължи цели три дни.

Ще ви покажем какво се случи на 19-тия поред фестивал на сливовата ракия. Празникът се отбеляза в град Троян и в село Орешак и продължи цели три дни.


\"Домашната ракия е по-хубава винаги\" - заради тази максима Стефан Лалев вари ракия повече от 40 години. А през последните седем се грижи казанът на празника на сливовата ракия да не пресъхва. Като истински познавач Стефан държи сливите да са хубави и без костилки, а ракията да е преварена. 


Като истински майстор си има и помощник. Освен, че се грижи за огъня, Павлина дейно участва и в подготовката.


Казанът отвътре се подмазва с мед да бъде по-хубава ракията. Освен за пивката ракия е помислено и за доброто мезе. За него се грижат жените от село Орешак. Рецептата е традиционна и пак е от слива. Традиционно мезе за хубавата ракия е и сватбарското жито. В региона не се правят венчавки, ако на масата няма жито и сливова.


След вкусната почерпка, гостите на празника изпробваха сръчността си. И малки и големи запретнаха ръкави, сложиха престилки и се заловиха с грънчарство. Разбира се получиха напътствия.


И докато едни взимаха първи уроци по грънчарство, други се гощаваха с \"мръвки\", \"постно\", \"зарзават\"  и \"топъл лебец\". Обилно напоени със сливова ракия.


Подробности – във видеото.