\"Дебатът този път е между трима души на много високо равнище\", според Андрей Райчев...

\"С интерес наблюдавам ефекта \"Кунева\". Той има два основни видими резултата. Първият, че позицията на БСП и Ивайло Калфин е атакувана двойно от дясно. Вторият – критиката, която Кунева отправя към управлението на ГЕРБ е една типично либерална\".

 

Това коментира в студиото на \"Здравей, България\" политологът Румяна Коларова. Според нея балотажът на предстоящите избори става все по-несигурен.

 

\"Дебатът този път е между трима души на много високо равнище и това е много хубаво за България. Състезанието е позитивно, а не негативно, както беше досега\", на мнение е социологът Андрей Райчев.

 

\"Двама от кандидатите са високи професионалисти като политици – Калфин и Кунева. Плевнелиев присъства в политическото пространство от две години, преди това беше бизнесмен\", обясни Райчев.

 

В този смисъл той е на мнение, че професионалното превъзходство на Калфин и Кунева биха били в минус за Плевнелиев, ако обаче ситуацията в страната ни не беше такава, че българите искат нов човек.

 

\"Парадоксът е, че симпатиите на хората отиват към него, именно защото той не идва от политиката, а отвън\", допълни социологът.

 

\"Президентската институция в България не може да се ангажира с някакъв вид стратегии или конкретни резултати, защото тя има други функции в българската политика. От тази гледна точка личностните качества на кандидата играят много по-голяма роля за подкрепата на хората\", на мнение е Румяна Коларова.

 

На въпрос кой е по-удобният противник на Росен Пленвелиев, политологът заяви, че Меглена Кунева няма големи шансове да стигне до втори тур. Райчев пък бе на мнение, че ако Кунева достигне до втори тур, левицата ще гласува за нея и против Плевнелиев. Десницата пък ще гласува против ГЕРБ и затова Кунева, според него, има реални шансове.