Тя благодари на всички софиянци, които са гласували

Преди всичко искам да благодаря на всички софиянци, които всички във вчерашния ден излязоха и упражниха правото си на глас, което показа, че те обичат своя град и искат да участват активно в неговото управление. Заяви в студиото на \"Здравей, България\" кметът Йорданка Фандъкова, която според социологическите агенции, печели изборите още на първи тур с 53% от гласовете.

Хората показаха, че не се интересуват от героични пози и от шоу програми в политиката, те се интересуват от видими резултати, готови са да приемат неудобствата и дори забавяне в някои срокове, но да видят, че се работи и мисля, че това беше ясно показано в София, допълни Йорданка Фандъкова.

На въпроса дали София е такава, каквато Йорданка Фандъкова е очаквала да я види преди две години, когато се застъпила този пост, тя заяви, че е прагматичен и реалистичен човек, който има съвсем конкретни представи. „Разбира се, че си мечтая на видя София красива, чиста и модерна, но разбира се, че това не става за година-две, а е нужна много упорита работа години наред, защото проблемите са трупани дълги години\", заяви кметът на София.

Парите на София са достатъчни да изпълнява програмата и проектите, по които се работи, най-вече поради факта, че ние успяхме да привлечем над милиард лева безвъзмездни европейски средства през последните години. С  тях се изгражда метрото, голямата канализация – главните колектори, най-голямата и модерна пречиствателна станция на Балканския полуостров, завода за битови отпадъци. Започнахме изпълнението на първа фаза – в момента се строи депото за битови отпадъци, правим процедурите за компостиращи инсталации и очакваме в следващите месеци одобрението и на втора фаза. Когато имаме одобрения проект, имаме и конкретния срок за депото. Края на следващата година депото ще бъде готово, за компостиращите инсталации – 16 месеца от датата на избор на изпълнител. Тези срокове могат да бъдат проследени точно и внимателно, поясни Йорданка Фандъкова.

В момента се работи върху въпроса дали ще има преизчисление на таксите за битови отпадъци, допълни още Фандъкова.

Последно, мисля, че надвишихме над 70%. Не очаквахме такъв резултат. Много съм благодарен на героичните бургазлии, които издържаха дългите часове пред урните и дадоха своя глас. Това заяви по телефона новоизбраният кмет на Бургас – Димитър Николов.

Относно организацията на тези избори, Димитър Николов коментира причините за дългите опашки за гласуване така: „Може би заради това, че изборът беше две в едно и нямаше достатъчно организация с тъмните стаички. Дългите бюлетини на общинските съветници много забавяше самите избиратели.\"

Какво заявиха още Йорданка Фандъкова и Димитър Николов – вижте във видеото.