И още по темата за вълната от протести...

Мисля, че правителството при първия повей на малко протестиращи даде на заден. Изплаши се, така, както реагираше през последните 2 години почти на всичко. В случая на правим добре, защото като нация трябва да сме готови, че в бъдеще нещата ще се влошават и трябва разпределим лошото, така че да бъде сравнително справедливо. Така коментира социологът Андрей Райчев в сутрешния блок \"Здравей, България\" по повод протестите, свързани с пенсионната реформа.

 

Той допълни, че според него пенсионната възраст в България е трябвало да се увеличи много отдавна и то не с една, а с пет години. Така, че пенсионната възраст да стане поне 65-67 години, за да издържи България в демографската ситуация.

 

Социологът Цветозар Томов подкрепи мнението на Андрей Райчев и дори заяви, че дори в първоначалния си вид, предложенията на правителството не са били достатъчно радикални. \"Пенсионноосигурителната система е рухнала в страната. Бюджетната издръжка към НОИ нараства с над половин милиард всяка година и какво трябва да чакаме? Според мен, правителството върви в правилна посока, но върви недостатъчно силно. Не е възможно тази система да се поддържа само със социално-осигурителни вноски\", допълни социологът.

 

Той изрази надеждата, че правителството няма да се откаже от предложените мерки. \"България има да реформира няколко социални системи, които ако не бъдат реформирани в близките няколко години, нещата ще станат много тежки в страната. Хората, които протестират не се борят за права, а за привилегии\", на мнение е Цветозар Томов.

 

\"Хората разбират, че не може две остарели системи – тази на БДЖ и тази на пощите, не могат така да продължават. В същото време, не може цял сектор на социалното и на пенсионното осигуряване да бъде в тази ситуация. Проблемът с правителството е, че системно не извежда план за подобряване на ситуацията в дадени сектори и не го прилагат\", на мнение е политологът Димитър Аврамов.

 

Според Андрей Райчев, главният виновник за влошаването на положението на страната е \"зверската, свирепа експлоатация, която цари на монополно взети зърно, самолети, газ\". Андрей Аврамов определи това като криза на лошо реформирания социализъм, който е създал монополи.

 

Какво заявиха още специалистите в студиото на \"Здравей, България\" - вижте във видеото.