Хората у нас живеят по-малко, отколкото в другите страни от ЕС, каза той...

Ако не беше толкова тъжно и трагично, щеше да бъде смешно – така лидерът на БСП Сергей Станишев, започна коментара си във връзка с пенсионната реформа.

 

Преди година правителството и синдикатите изготвиха някаква пенсионна реформа и ни казаха, че това е най-хубавата пенсионна реформа в целия ЕС. Там беше заложено от 2020-та година да е първото вдигане на възрастта за пенсиониране, припомни екс премиерът.

 

По думите му в момента по един нагъл начин в парламента се внася нещо, което е шоково за хората. Не съм сигурен дали и утре няма да измислят още нещо, подчерта той.

 

Според него правителството не мисли и не прави нищо по въпроса с увеличаването на приходната част в бюджета. Вдигането на възрастта за пенсиониране, категоричен е Станишев, трябва да е последно действие, ако всички други мерки са изчерпани, а те според него не са.

 

Причината за това е, че в България хората живеят доста по-малко, отколкото в другите страни от ЕС. След няколко години мъжете, например, ще могат да ползват пенсии по три години средно, изчисли Станишев.

 

Протестите и в БДЖ, и на синдикатите, и на земеделците са следствие от едно нещо, коментира лидерът на БСП. По думите му по време на криза трябва да има предсказуемост в действията поне на държавата.

 

При нас държавата стана най-непредсказуемият фактор. Защо трябваше тази реформа да се внася на инат, без консултации, попита реторично Станишев.