Кондиционният треньор Милко Георгиев разби някои от популярните митове за здравословното хранене...

Кондиционният треньор Милко Георгиев разби в \"На кафе\" някои от популярните схващания за здравословното хранене, като най-фрапиращото му твърдение е, че плодовете и зеленчуците всъщност не са полезни.

 

Сред най-разпространените митове за здравословното хранене е този, че разнообразието е полезно.

 

\"Разнообразието е порок, защото тялото обича постоянството, за да може да се адаптира\", обясни Милко Георгиев.
Правилното нещо е здравословното хранене е пълноценното хранене, според него. Яйцето например е достатъчно пълноценна храна, която може да набави на организма всичко необходимо.

 

\"Хранете се често и по малко, за да отслабнете\" е един от най-честите съвети на диетолозите. Според Георгиев това е абсолютно погрешно и са достатъчни 3-4 хранения на ден.

 

\"Животинските мазнини са вредни, а растителните – полезни\" е друг разпространен мит за здравословното хранене според кондиционния треньор. Според него свинската мас, сланината, сметаната и кравето масло са истински полезните мазнини, а растителните са полезни само в много малки количества и в сурово състояние.

 

Човешкият организъм има нужда от 60-70% мазнини, 25-30% протеини и 0-15% въглехидрати, според Георгиев. Най-добрият източник на мазнини е прасето, а най-добрите източници на протеини са свинското месо, яйцата и сиренето.

 

Според Милко Георгиев твърдението, че ако се яде предимно месо, черният дроб ще се увреди не е съвсем вярно. Това няма да стане, ако месото не надхвърля 40% от общото количество калории на ден.

 

Според кондиционния треньор високият холестерол не води до високо кръвно налягане, а до такова състояние се стига само в случаи на злоупотреба с въглехидрати.