Всеки затворник може да подаде молба за помилване...

Всеки затворник може да подаде молба за помилване. От правосъдното министерство обясниха, че крайното решение дали дадено лице да бъде помилвано или не, е изцяло в ръцете на Президентството.

 

\"Министерство на правосъдието няма отношение към самото помилване. Имаме отношение дотолкова доколкото в самата процедура, когато постъпи такава молба за помилване се иска становище от главна дирекция \"Изпълнение на наказанията\". Тази молба на лицето се препраща към съответния затвор, където има сформирани комисии по помилването, които дават справка кога е влязло лицето в затвора, за какво престъпление, колко време ще преседи там, какви са му до момента проявите на това лице и в тази връзка какви са рисковете за това лице\", обясни Пламен Георгиев - заместник-министър на правосъдието.

 

Тази информация се дава на  Комисията по помилванията в Президентството, която е и органът, който прави предложение по всяка конкретна молба за помилване.

 

От правосъдното министерство уточниха за Нова телевизия, че най-често помилвани са хора, които са тежко болни. Справка на страницата на Президентството показва, че за двата мандата на вицепрезидента Ангел Марин са постъпили 9161 молби за помилване. От тях 533 са пуснати от затвора.