Шумен още е в бедствено положение...

Остава бедствено положението в областите Хасково и Кърджали, както и в общините Костинброд и Антон край София, Сливо поле край Русе и Велинград. В Шумен обаче то вече е отменено. Силистра още е в снежен капан. Сутринта в областния град температурите паднаха до минус 17,6 градуса, с което е надминат рекорда от 15 градуса под нулата  през 2005 година. 

 

Снегът спря и вятърът утихна, но обстановката в района остава тежка, заради огромните преспи и снегонавявания. Главните пътища са затворени. Очаква се следобед да бъде разчистен пътят за Русе.

 

Повече от денонощие  е в сила  пълната забрана  за движение на автомобили по пътищата в региона, за да не се пречи на снегопочстващата техника. С високопроходими машини е доставен хляб до блокираните села. Няма бедстващи хора.

 

Днес в Русе температурата е минус 20 градуса. Всички пътища в областта са отворени, почистени и опесъчени, но на усойните места има заледявания. Пропускат се леки автомобили и камиони до 10 тона. Тъй като видимостта е значително намалена от  мъглата, се препоръчва на водачите на шофират с повишено внимание. Река Дунав е почти напълно замръзнала. Корабоплаването в българската част по цялото поречие е спряно. 

 

Дунав мост обаче е отворен. Две денонощия международен влак за Букурещ, Москва и Киев престоя на гарата в Русе. Причината е голяма пряспа, образувала се между Гюргево и Букурещ.

 

В шуменска област няма откъснати от света селища. Затова се очаква днес на обед да се отмени обявеното преди два дни бедствено положение.11 са спасителните операции проведени през това денонощие, спасени са 8 души и са евакуирали на топло близо 50 други. През последните 6 часа няма нито един сигнал за закъсали или бедстващи хора.