Комисията ще проверява как са опрощавани държавни вземания...

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за дейността на президентската институция, свързана с помилванията. Комисията ще проверява как са опрощавани държавни вземания и как са издавани указите за българско гражданство. В обхвата на работата й ще бъде президентската институция по времето на двата мандата на Георги Първанов. Обсъждането на темата продължи повече от три часа в парламента.

Предложението за създаване на временна парламентарна комисия направи Яне Янев с аргумента, че броят на помилваните в двата мандата на Георги Първанов е 488 души. Независимият депутат, обясни че са били помилвани както лица, на които са наложени глоби, така и хора лишени от свобода, чиито присъди дори на са влизали в сила.

От \"Коалиция за България\" и ДПС бяха категорични, че комисия не трябва да се създава. С аргумента, че така парламентът се меси в работата на Конституционния съд, който се занимава с въпроса за помилванията и указите на Първанов и Марин. Другият аргумент на опозицията е, че парламентът няма право да контролира президентската институция.

\"Цели се атака срещу бившия президент и вицепрезидент, но и преподчиняване по същество на президентската институция. Това упражнение не цели активно истината\", коментира Сергей Станишев.

След спорове в залата доколко юридически издържано е предложението му, Яне Янев го редактира в ход. Така комисията ще проверява и актовете на всички министри на правосъдието, които са подписвали президентските укази за помилванията по време на двата мандата на Георги Първанов.

Как изглеждаше дебатът в залата и какво накара Четин Казак от ДПС да сравни парламента с цирк – вижте във видеото.