Финансовите министри от страните в Еврозоната обсъдиха снощи последните подробности

Решение за спасителния план за Гърция ще бъде взето в понеделник. В това е уверен председателя на еврогрупата Жан Клод Юнкер.

Финансовите министри от страните в Еврозоната обсъдиха снощи последните подробности по плана чрез телефонна конферентна връзка.

Според Жан-Клод Юнкер Гърция е постигнала напредък в убеждаването на страните от еврозоната, че трябва да получи нужните й 130 милиарда евро, но добави, че е необходим по-строг контрол върху изпълнението на обещаните от Гърция мерки за икономии. Предстои да бъдат обсъдени конкретните механизми за засилване на наблюдението и да се гарантира, че обслужването на дълга ще е приоритет, каза още Юнкер.

От Атина уверяват, че всички поети ангажименти ще бъдат изпълнени независимо коя партия ще спечели предсрочните парламентарни избори през април. Ръководителите на водещите гръцки политически движения се ангажираха писмено да извършат реформите след вота.

Едно от условията е Атина да направи допълнителни икономии в размер на 325 милиона евро в бюджета си за 2012-та година.  Драстични съкращения ще има в отбраната, здравеопазването и общините.