За момента точните причини за смъртта на детето не са ясни.

7-месечно бебе почина ден след като е било освободено от столичната Инфекциозна болница. Там малкият Александър е бил лекуван за чревна инфекция, но е изписан по настояване на родителите си.

 

На 12 февруари родителите на 7-месечния Александър го водят в Инфекциозна болница. Детето е с диария и температура...

 

\"Тогава на детето беше написан лист - да влезе в болницата, след което, след престой от около половин час, те отказаха да останат, взеха си го и напуснаха болницата\" каза доц. Атанас Мангъров.

 

На следващият ден състоянието на детето се влошава и родителите го връщат в болницата. Според лекарите става дума за чревна инфекция. Ден по-късно бебето вече е стабилизирано...

 

\"Когато състоянието му започна да се подобрява, близките започнаха да настояват да се ходи, в петък, в събота, тогава им беше отказано, в неделя натискът да си отиде е бил голям, този, който е бил на работа не е издържал и им е дал разрешение да си отидат вкъщи\", допълни доц. Мангъров.

 

Снощи обаче детето започва да се задушава, разказва Ани. Тя е управител на блока в Студентски град, в който живее семейството на малкия Александър.

 

\"Майката беше грабнала детето и го свали долу - при нас, влязохме в портиерната, започнахме да му оказваме първа помощ, опитахме се с каквото можем да помогнем\", допълни Анка Младенова.

 

Каква всъщност е причината за смъртта ще се изясни след аутопсия. А междувременно – остава въпросът защо детето е било освободено – без необходимото писмено съгласие на родителите.

 

И още един въпрос – не става ясно защо след сигнала на родителите снощи линейка е била изпратена не от най-близката болница \"Света Анна\", а от \"Пирогов\", което е забавило спасяването според очевидци. Продължаваме да следим темата.