Стотици автобуси от различни краища на Русия превозиха симпатизанти на Путин до Москва...

Владимир Путин отново ще бъде президент на Русия. Опозицията пък свика масови протести заради изборни измами.

 

„Благодаря на всички, които казаха „да\" за една велика Русия. Преди вота ви попитах дали ще спечелим... Ние спечелихме!\", каза Путин.

 

59-годишният Путин беше видимо развълнуван и дори по лицето му се стичаха сълзи – признак на емоция, какъвто рядко се вижда от страна на силния човек в руската политика. Сълзите бяха истински, но бяха причинени от вятъра, коментира самият той.

 

Опозиционери обвиниха Путин в преиграване. Победителят в президентския вот отговори и на нападките за измами в изборния ден: „Спечелихме в една почтена и честна битка\".

 

Много хора предпочетоха да пътуват стотици километри, но да пуснат бюлетината си в урните в Москва. Стотици автобуси от различни краища на Русия превозиха симпатизанти на Владимир Путин до Москва.

 

Руски граждани са пропътували стотици километри от родните си домове, за да дойдат днес в Москва, твърдя че никой не ги е принудил да дойдат тук.

 

Неофициално някои признават, че този вид туризъм е бил организиран от работодателите им. Твърди се, че служителите на руските пощи от такива отдалечени краища като Карелия и Нижний Новгород са били задължавани да пътуват до Москва. Съгласни да бъдат интервюирани бяха само тези, които пътуваха по собствена воля.

 

„Не смятам да се оправдавам пред никой. Аз по свое желание дойдох тук. На приказките, че това се прави организирано, искам да кажа че има логика. Защо само трябва да пътувам до Москва, щом като може да ми излезе по-евтино да пътувам с цяла делегация, например\", каза Олга Ермолаева, жител на гр. Орел.

 

„Искам да кажа пред цялата страна и въобще пред целия свят, това че съм гласувала за Владимир Владимирович Путин. Поддържам неговия курс на управление, готова съм да отстоявам гласа си и не ме е срам за избора, който правя\", коментира Юлия Биченкова.