Министърът е подал сигнал в прокуратура заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК

Здравният министър Стефан Константинов е подал сигнал в прокуратура заради договорите за лекарства, сключени от Здравната каса.
Действията на здравния министър са в отговор на това, че преди дни се разбра, че Касата е платила 6 милиона повече за лекарства през 2011 година за разлика от 2010 година, когато търговете за лекарствата са провеждани от здравното министерство.

 

Припомняме, че дори за някои от лекарствата Касата е плащала десетократно по-високи цени. Отговорът на здравното министерство – пакет от мерки, които ще намалят цените на лекарствата плащани от касата и болниците.

 

Относно ултиматума, който премиерът Бойко Борисов постави на здравният министър, Константинов отговори така: „Аз не коментирам премиера, но съм съгласен с него, че ако някой не се справя, трябва да го махне\".

 

Цените на лекарствата за редки болести, за трансплантирани пациенти и на някои медикаменти за онкоболни няма да надвишават стойностите от 2010 година, предвиждат проектопромените в Закона за здравното осигуряване.

 

Според експерти тогава те са били 3-4 пъти по-евтини. Поскъпнали след като били прехвърлени за финансиране от министерството към Здравната каса. Министърът обаче отрича да е бил информиран за разминаването.

 

От ведомството на Стефан Константинов предлагат възможността за договаряне на по-евтини лекарства да се разпише в закона. Има идея и стойностите на медикаментите ще се сравняват с тези в повече от 13 европейски страни – както е досега.

 

И още – фармацевтичните компании ще трябва в кратък срок да отразяват промени в цените на лекарства в чужбина.