В подготовката на батальона задължително влиза зимен лагер....

„Темата на Нова" тази вечер е посветена на единствения в армията алпийски батальон. Вижте как командосите се готвят да оцеляват в екстремни условия и да спасяват живот.


В подготовката на батальона задължително влиза зимен лагер. Той се провежда на над 2 000 метра надморска височина при минусови температури. До лагера се стига трудно, само с високопроходима техника. А животът в него тече по устав.

 

„Ежедневните действия са като и в поделението - почти с единствената специфика, че вечерно време не спя в удобното си легло, а на походни легла", обясни редник Атанаска Прахова, снайперист 101–ви алпийски батальон.

 

Задачите за деня се разпределят всяка сутрин. Трета рота трябва да достигне до върха, където останалите войници строят заслон. На място се преценява дали снегът е достатъчно дълбок и твърд, за да се направи иглу.

 

„Маха се мекият сняг, който е отгоре и се търси малко по-здрав сняг, за да може, като оформя от блокчето кубчето и като се отсече, да е здраво. Да не се чупи. По-заледено блокче и се оформя", каза редник Чаушев, 3-та рота 101-ви алпийски батальон.

 

При строежа на иглуто се следва максимата – колкото по-широко и по-дълго е снежният блок, толкова по-добре.

 

Целия репортаж на Нина Димитрова гледайте на Nova Play.