Проектът вече е със статут на „обект от национално значение” ...

 

Депутатите обявиха проекта за газопровод „Набуко" за основна инвестиционна инициатива на страната, като го направиха „обект от национално значение" . Ведбага след това управляващият директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек заяви, че дружеството приветства изключително важното решение на българското правителство и неговия ангажимент.

 

"Набуко" е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация на газовите доставки за България и Европа. Към момента това е най-напредналият проект в южния газов коридор. Присъждането на приоритетния статут "обект от национално значение" ще позволи бързото изпълнение и строителство на тръбопровода на българска територия", добави Мичек.

 

След подписването и ратификацията на междуправителственото споразумение на транзитните страни през 2009 г., Съветът на министрите потвърди националното значение на проекта "Набуко" чрез българския Закон за устройство на територията. Днешното решение издига статута на "Набуко" в "обект от национално значение" чрез Закона за държавната собственост. Такъв статут се дава на най-важните инвестиционни инициативи, които да бъдат реализирани от държавата. Определението е и благоприятно за процедурите, необходими за получаване на разрешителни за строеж. Това решение е в съответствие с ангажиментите и междуправителственото споразумение, подписано от всяка една транзитна държава.

 

„Набуко"  продължава да отбелязва напредък в България. През март българското правителство одобри проект за ратификация на споразумението за подкрепа на газопровода, който се очаква скоро да бъде приет от парламента. В ход е и оценката за въздействие върху околната среда. Проведени бяха срещи-консултации с представители на общински и областни администрации, както и срещи с представители на неправителствени организации, които имат отношение към проекта.

 

Решението на парламента е в съответствие с основните цели на българската енергийна политика за развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и осигуряване сигурността на енергийните доставки. Те са свързани с изграждането на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути.