При това положение гласуване няма да има, обяви Цецка Цачева...

Депутатите от партия "Атака" оттеглиха осемте си подписа под вота на недоверие към кабинета "Борисов", внесен заради отказа от строеж на втора атомна електроцентрала в Белене.

Народните представители от националистическата формация се отказаха от искането за оставка на правителството, две седмици след като го парафираха.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров обясни, че още от самото начало е бил против подобни действия.

"Поначало бях против, но се съгласих в името на това да направим подписка за национален референдум за "Белене", допълни Сидеров.

Той обясни оттеглянето на подписа си с факта, че от БСП са „откраднали" идеите на „Атака".

„Сега социалистите правят подписка с НДСВ за АЕЦ "Белене", което си е чист цинизъм. За нас това е некоректност, на която не можем да отговорим другояче, освен да оттеглим положените подписи", каза още Сидеров.

При това положение, вот на недоверие не може да се проведе, обясни председателят на парламента Цецка Цачева. Според Конституцията минимум една пета част от депутатите трябва да са подписали искането за вот на недоверие, за да може той да бъде гласуван. Насроченото за 23 април извънредно заседание на Народното събрание обаче все пак ще се състои, поясни Цачева.

 

Не закъсня и реакцията на БСП. Сергей Станишев се закани левицата да продължи действията си срещу решението за спиране на атомната централа в Белене. Червените започват и подписка за провеждане на референдум за бъдещето на проекта.

„Очевидно е имало натиск върху депутатите от Атака. Ако това е цената да се опази тяхната парламентарна група - да са живи и здрави", каза Станишев

„Ние ще продължим нашите действия с всички демократични средства. Другата седмица предстои да се конституира инициативния комитет за провеждане на такъв референдум", допълни лидерът на БСП.

Темата продържава и утре, в „Здравей, България".

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.