За четири часа те успяха да приемат едва заглавието и член първи на законопроекта...

Законът за конфискация в полза на държавата на имущество, придобито по престъпен начин, скара депутатите. За четири часа те успяха да приемат едва заглавието и член първи на законопроекта, който е в пленарна зала за второ четене.

 

Документът е ключов за управляващите, защото за него настояват и от еврокомисията. През юли миналата година текстовете бяха отхвърлени още на първо четене при това с благословията на депутати от мнозинството, които не участваха в гласуването.

 

За разлика от досега действащия закон, в новите текстове е предвидено отнемането на имущество да става без влязла в сила осъдителна присъда.

 

Проверки за незаконно забогатяване да се правят за имущества на стойност над 250 хил. лева, придобити през последните 10 години. Те ще започват само при повдигнато обвинение за престъпление и под наблюдението на прокурор. От лявата опозиция предупредиха и днес, че прилагането на закона ще има непредвидими последици.

 

„Репресията на държавата ще бъде насочена срещу всеки един, който е неудобен, несимпатичен на властта, срещу всеки един бизнесмен, който дръзне да спонсорира друга политическа сила, а не ГЕРБ, срещу всеки, който нададе глас срещу това управление", твърди Мая Манолова – депутат от „Коалиция за България".

 

„Има пет или шест случая на престъпления, които законът обявява за маловажни случаи и за които се предвижда наказание най-много до една година лишаване от свобода или глоба, или само глоба, или само пробация и тези престъпления са в списъка на парламентарното мнозинство", обясни Христо Бисеров – заместник-председател на ПГ на ДПС.

 

От опозицията предупредиха и, че под ударите на Закона попадат и хора, наказани за административни нарушения. Отговорът на правосъдния министър Диана Ковачева: „Административните нарушения, ако си спомняте, бяха изрично посочени във февруарския доклад и тук, ако погледнете и проекта на закон, става въпрос за административни нарушения, които са от естество да генерират облаги, тоест, не става въпрос изобщо за административни нарушения".

 

Заради емоциите в залата управляващите изпуснаха възможността да си удължат работното време. Част от управляващото мнозинство не напусна пленарната зала дори след като чистачките влязоха да почистят. Преди месец премиерът Бойко Борисов се закани, че ако законът не бъде приет във варианта, договорен с еврокомисията, ще подаде оставка.

 

Репортер: Косара Михалкова