Овчаров каза, че в АЕЦ са назначени хора, които нямат нищо общо с ядрената енергетика...

 

"Атомната енергетика не е фабрика за мармалад". Това сподели на среща с журналисти в Търговище депутатът от БСП Румен Овчаров.

 

Овчаров каза, че в АЕЦ са назначени хора, които нямат нищо общо с ядрената енергетика и изведнъж се оказали на кормилото на най-високо технологичния и най-потенциално опасния отрасъл в българската енергетика. Той припомни, че за директор на седми блок е назначен историк. "Вероятно този историк ще пише последните страници от развитието на ядрената енергетика в България", каза още депутатът и допълни: "И всичко това е защото става дума за пари."

 

Овчаров разказа, че изпълнителният директор на централата Валентин Николов собственоръчно си е пуснал заповед, в която разпорежда всички дейности по управлението на централата - графици, технологични процеси и т.н. да се изпълняват от досегашния директор Александър Николов. Валентин Николов отговарял пък  за обществените поръчки и за търговията с електрическа енергия."

 

Червения депутат обърна внимание и на подписката за искане за референдум за съдбата на АЕЦ "Белене". С нея се цели да се насочи общественото внимание към този проблем. "Хората трябва да знаят, че без ядрена енергетика в България цената на ел. енергията ще продължава да расте", обясни Румен Овчаров.

 

Той разкри, че през януари е бил на среща при премиера Бойко Борисов, където обяснил, че екипът му провалял удължаването на ресурса на пети и шести блок. Закъснението по програма е година и половина. Овчаров посочил пред премиера, че заслуга за това има ексминистърът на финансите и енергетиката Трайчо Трайков и екипът му. Депутатът предоставил на министър-председателя и документи. "Тогава говорихме и за Белене. Неговото становище беше, че не може да се отърве от натиск отвсякъде", поясни Овчаров.

 

Според него Бойко Борисов казал, че проектът е много добър, но не можел да се отърве от натиска, за това щял да иска подкрепата да се прави референдум. "Само че се оказа, че натискът, който му оказваха, се оказаха по-силен от желанията му", каза Румен Овчаров. Той поясни, че натискът идвал от САЩ чрез посланик Уорлик и Трайчо Трайков.