Единият от двамата братя Царнаеви е признал пред свидетел за взривовете

Федералните власти са повдигнали обвинения срещу Джохар Царнаев, който е заподозрян за бомбения атентат в Бостън, при който загинаха трима души, а над 180 бяха ранени.

 

Обвиненията са за използване на оръжия за масово унищожение. Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртна присъда, съобщи АФП.

 

От Белия дом съобщиха, че Царнаев няма да бъде считан за "вражески боец".

 

"Ще търсим отговорност на този терорист с нашата гражданска правна система", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, след като мнозина републиканци призоваха Вашингтон да предостави на 19-годишния младеж статута, с който се ползват задържаните в затвора "Гуантанамо".

 

Същевременно се оказа, че полицията вече има и свидетел. Мъж, чиято кола е била открадната три дни след атентата, твърди, че единият от двамата братя Царнаеви е признал пред него, че е предизвикал взривовете.

 

На 18 април в полицията постъпва сигнал, че двама въоръжени мъже са откраднали в Бостън джип. Собственикът на колата е дал показания в полицията и е бил пуснат след около половин час. Именно тогава той е разказал, че единият от двамата братя Царнаеви заявил, че той е предизвикал взривовете на маратона, съобщава "Ройтерс".