Причината за радикалната превантивна намеса е, че е било установено, че е носител на ген, причиняващ рак на гърдите

Актрисата Анджелина Джоли обяви, че е преминала през операции за отстраняване на тъкан от гърдите и последвала пластична реконструкция, приключила на 27 април.

 

Причината за радикалната превантивна намеса е, че е било установено, че е носител на ген, причиняващ рак на гърдите, и рискът е можел да се намали само по този начин. В обяснението  се казва, че тя е носител на гена BRCA1, който не просто увеличава значително риска от рак на гърдите, но и е убил майка й на 56 години.

 

Смята се, че жените с този "дефектирал ген" имат 65% по-голям риск да развият опасното заболяване. Джоли казва, че според лекарите при нея рискът бил 87% и че хирургичната намеса го е свалила на 5%.

 

Сочената за секссимвол направи изявлението, за да прикани всички жени да проявяват повече загриженост за здравето си и да си направят ДНК тестове.

 

37-годишната актриса има шест деца - три от Брад Пит и три осиновени. "Сега мога да кажа на децата си да не се страхуват, че могат да ме изгубят заради рак на гърдата”, заяви Джоли и допълни, че няма нищо, което да ги кара да се чувстват неудобно – „просто няколко белега и това е”. „Всичко останало си е, както беше", каза тя.

 

„Искам да окуража всички жени - особено тези, които са имали подобни случаи в семейството - да потърсят информация от медицински специалист, който да ви помогне във всеки аспект на живота и да направите информиран избор”, добавя актрисата.