320 проверители участват в оценяването на матурите при строги мерки за сигурност

Започна проверката на матурите по български език и литература. 320 преподаватели от средни и висши училища участват в оценяването тази година. 


Проверката на изпитните работи преминава при строги мерки за сигурност, а до десетина дни ще са ясни и резултатите. Единствено екип на Нова телевизия успя да влезе в центъра, където се проверяват матурите.


Преди да тръгне към оценителите, всяка матура се засекретява. Тя е маркирана със специален код, който остава скрит за проверителите. Така има пълна гаранция, че работа ще отиде анонимна за проверка.


След това папките с изпитните работи тръгват за сканиране. Затворените въпроси от теста се проверяват на принципа на тото фиша. Листовете минават през специални машини, за да се гарантира максимална точност при проверката. Сканирането на всяка матура трае три секунди.


След сканирането на теста, матурата тръгва към двама независими оценители. Първият поправя грешките с червена химикалка, а вторият със зелена.


В продължение на една седмица проверителите трябва да оценят почти 58 хиляди матури.


„На 41-и въпрос, който е писане на аргументативен текст, има три критерии, по които се нанасят точки - задължително да владее и прилага нормите на книжовния език, да умее да извлича информация от текст, да използва езикови средства и да съставя цялостен текст”, обясни Милена Иванова от Комисията за оценяване. 


Резултатът от последната задача на матурата е средноаритметична от двете оценки. Ако разликата между тях е голяма започва независима трета проверка.


Крайната оценка се формира от резултата от затворените въпроси, който е поставил скенерът, и от средноаритметичния брой точки, поставени от първия и втория проверител.


За да не се подменят работи и за да не се поправят грешки в тестовете, всички оценители са събрани на едно място. Всеки от тях е декларирал, че няма конфликт на интереси, а работата им се следи строго от експертите в министерството.