Рестартирането на “Белене” обаче ще предизвика категоричната съпротива на ГЕРБ

Истинската работа на 42-рото Народно събрание трябва да бъде в посока намиране на решения за редица сектори в държавата, каза в „Здравей, България” бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който даде идея с какво ще се занимава ГЕРБ в новата си роля на парламентарна опозиция.

 

Един от секторите, които се нуждаят от реформа е енергетиката и Добрев отбеляза, че още миналата седмица бившите управляващи са внесли проект за промени в Закона за енергетиката, който ще бъде разширен тази седмица. „Ще бъдем конструктивна опозиция. Ще внасяме непрекъснато в Народното събрание предложения за промени в законодателството”, добави представителят на кабинета „Борисов”. ГЕРБ-ерите се надяват да получат подкрепа за тях и така да реализират и собствената си програма.

 

Освен подадената ръка обаче дали ще има и протегнат крак на фона на вчерашните маневри на ГЕРБ в Народното събрание. Според Добрев това, което видяха българските зрители в сряда, е било, за да се демонстрира кой подкрепя новото правителство – това трябвало да се знае от първия ден на кабинета „Орешарски”.

 

Добрев подкрепи намеренията на своя наследник за преразглеждане на лобистките договори в енергетиката, за което времето не стигнало на ГЕРБ. На гръб Драгомир Стойнев можел да разчита и за промяна в полза на обществото и в ущърб на сектора на ВЕИ. Добрев би застанал и зад категорична позиция по отношение на „Белене”, каквато обаче отново не чул. Бившият енергиен министър уточни обаче, че едно решение за рестарт на проекта, виновен за състоянието в енергетиката, ще срещне категоричната съпротива.

 

Две решения на Брюксел щели да доведат до увеличаване цената на електроенергията, предупреди Делян Добрев. Едното е ограничаването на броя на квотите за въглеродни емисии, което означава по-скъп ток, произвеждан от ТЕЦ-овете, които купуват тези квоти. Другото е свързано с резолюцията да се увеличи делът на ВЕИ към 2013 г. По думите на Добрев евродепутатите на ГЕРБ са гласували и срещу двете предложения, за разлика от останалите български представители в ЕП.