Със скенер последно поколение лекарите проникнаха в белия дроб, коремната кухина, далака и черния дроб

Уникален медицински преглед на скенер на мечка извършиха в столична ветеринарна клиника. Лекари и специалисти от Фондация „Четири лапи” изследваха здравето на Митко, 20-годишен мечок, един от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица. 

 

20-годишният Митко пристигна в София със специализиран автомобил за спешна помощ. След дълъг живот в плен като танцуваща мечка, преди шест години той става част от семейството на парка в Белица.

 

Мечокът губи почти 50 килограма от теглото си. Лекари правят редица изследвания, които не дават ясен резултат. Изписват на пациента и терапия с антибиотици. Въпреки медната диета животното не се възстановява.

 

Днес Митко беше подложен на така наречената „компютърна томография” в клиниката на професор Аминков. Със скенер последно поколение лекарите проникнаха в белия дроб, коремната кухина, далака и черния дроб. Получените образи се допълват с ехографските изображения.

 

Оказва се, че Митко има и напреднала остеопороза.

 

Мечките в парка редовно преминават медицински прегледи. Повечето имат проблеми със зъбите и зрението, наследени от живота си с мечкарите. Състоянието на Митко може само да напомня за тежките белези, които човекът е нанесъл върху дивата природа.