Може да бъде обвинен и бивш министър, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Четирима души са с повдигнати обвинения заради плащания по вече спрения проект за АЕЦ „Белене”. Това са двама бивши шефове на Националната електрическа компания – Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и шефовете на фирмите-консултанти по строежа на централата - Богомил Манчев и Събин Събинов.

 

Четиримата ще отговарят за длъжностно присвояване на повече от 8 млн. лева и за безстопанственост. И още - Богомил Манчев беше освободен под гаранция срещу рекордната сума от 1 млн. лева.

 

Според Богомил Манчев, след като парламентът одобрява решението за спиране на проекта, консултантите питат какво да правят и получават отговор - да редуцират, но не и да спрат работа. Това, което се иска от тях, е да огледат обектите, да оценят състоянието им, да опишат всичко, така че да е ясно какво се замразява. И за това получават по близо милион на месец. Всичко това било огромна документация, която да се предаде на НЕК, защото замразен или не, обектът е част от активите на държавната компания. Освен тази задача, консултантите е трябвало да подпомогнат и за защитата на страната ни по делото, което Русия заведе.

 

Според прокурорите, след мораториума, наложен над строежа на АЕЦ „Белене”, някой от директорите на НЕК е трябвало да се сети, че това е форсмажорно обстоятелство, заради което всички дейности и договори по проекта трябва да бъдат прекратени. Ако това се беше случило, са щели да спрат и всички плащания към фирмите - консултанти „Риск инженеринг и Уорли Парсънс”.

 

По думите на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов е трябвало да се подпише акт номер 10. Той определи случилото се за класическа схема на присвояване в полза на другия.  

 

Според обвинения вече Богомил Манчев обаче прокуратурата е в голяма грешка и най-вероятно изпълнява нечия поръчка. Той твърди, че с обвинения е трябвало да са тримата последни министри на енергетиката, защото те са хората, които не са предприели нищо по спиране на действията по проекта „Белене”. „Не е замразен. Взето е решение на Министерски съвет и не е изпълнено по вертикала. Министърът не е написал на БЕХ, БЕХ не са написали на фирмите.”

 

Обвинен министър може и да има, казаха прокурорите, но ако се докаже, че те са имали някакво задължение, което не са изпълнили.

 

Според Богомил Манчев всичко, което се случва е умишлено нагласена схема, която ще излезе наяве много скоро. Той твърди и че някой в държавата иска България да загуби арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт” и така да загуби 1 млрд. евро.

 

В крайна решението кой казва истината - прокуратурата или Богомил Манчев - ще вземе съдът.

 

Според ГЕРБ, нито Министерския съвет, нито Министерството на икономиката и енергетиката имат търговски отношения с фирмите на Манчев, затова нямат задължение да го уведомяват за прекратяване на договорите, се казва в официална позиция на партията, разпространена в медиите. Коментар имаше и от името на служебния кабинет. В него се казва, че по време на мандата на Марин Райков фактури по консултантски договори не са получавани и не са плащани.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.