Според медиците така не може да се разграничи дали случаят е спешен, или не

Лекари от Спешната помощ събират подписка срещу въвеждането на есемес известяването на спешния телефон 112. 

 

Според медиците така не може да се разграничи дали случаят е спешен, или не. 

 

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред единодушно приеха на първо четене въвеждането на текстови съобщения до 112. 

 

Преди година от Новините на Нова сигнализирахме, че никой не е помислил как да използват 112 хората с увреден слух или говорни затруднения. Така в случаите, когато животът им е застрашен, те остават напълно безпомощни.

 

По време на предишното правителство проектозаконът за есемесите беше отхвърлен. Сега обаче идеята е подкрепена почти напълно.

 

„Има възражения единствено от ръководителя на телефона, тъй като това според него ще изисква допълнителни разходи и натоварване на системата”, обясни депутатът от „Коалиция за България Христо Монов. 

 

Засега няма окончателни разчети за това колко би струвало въвеждането на тази нова възможност. Според вносителя сумата възлиза на 300 000 лева.

 

Над 3169 са събраните подписи от лекари в спешната помощ срещу въвеждането на есемесите.

 

„Те са изключително неинформативни! Няма как от 60 до 120 знака да се събере точна информация за местоположение, за симптомите на заболяването. Не е ясно дали има достъп до пациента осигурен", обясни д-р Десислава Кателиева. 

 

Опасенията са и за много злоупотреби.


„И в момента страшно много се злоупотребява. В момента 1/4 от пациентите са ни спешни. Останалите са такива, които ни викат за транспорт или консултации”, обясни д-р Кателиева. 

 

Все още не е ясно в какъв срок ще може да заработи новата система, ако промените бъдат одобрени от парламента.